Kolekcionari iz Hrvatske posjetili sajam sličica u Belgiji

Prošlog je vikenda u malom Belgijskom gradiću Eeeklo održan sajam sličica pod nazivom Cycling & Soccer Exchange Fair. Ovaj mali gradić s 20.000 stanovnika u flamanskoj pokrajini Istočna Flandrija udaljen je svega 20 kilometara od Genta i bio je domaćin šestoga godišnjeg sajma kolekcionara iz Belgije. Sajam je organiziran od dvojice lokalnih kolekcionara koji su nam u razgovoru objasnili kako se radi o sajmu specijaliziranom za nogometne kolekcije i kolekcije iz svijeta biciklizma. Iako je sajam originalno zamišljen kao mjesto razmjene veliki broj izlagača, a i posjetitelja je bio fokusiran na kupo-prodaju.

Na otprilike 250 kvadratnih metara prostora se okupilo oko 50-tak izlagača uglavnom iz Belgije. U ponudi su uglavnom prevladavale kolekcije iz Belgije te su se mogli naći belgijski albumi i sličice iz 70-tih i 80-tih godina. Unatoč tome posjetitelji su mogli nabaviti i ostale kolekcije od različitih izlagača. Zanimljivo je bilo vidjeti i na jednom mjestu nekoliko primjeraka popunjenih albuma Mexico 70.

Ove je godine na sajmu bilo i posjetitelja iz Hrvatske. Petero naših kolekcionara su između ostaloga posjetiteljima ponudili kolekcije, albume i setove s naših područja za kojima je vladao najveći interes.

Dobro je poznato da je belgijsko tržište (uz talijansko) najjače tržište sakupljača u Europi. Zasigurno je tome doprinijela i činjenica da je Panini davne 1973. godine izdao prvo izdanje sličica belgijske nogometne lige, a godinu dana prije album iz svijeta biciklizma pod nazivom Sprint 1972.

Nakon posjete naših kolekcionara i članova Udruge-Imam-Imam-Nemam ne možemo se oteti dojma da je šteta da je tako veliki sajam (barem za naše prilike veliki) trajao samo četiri sata, što je u konačnici malo vremena da detaljno pregledati cijelu ponudu sajma, obaviti eventualne razmjene i stvoriti poznanstva s kolegama iz Belgije. Sve u svemu, upravo su ta uspostavljena poznanstva i iskustvo samoga putovanja najveća korist od posjete sajma u Eeklu. Kako je sajam izgledao pogledajte na slikama.

[ngg src=”galleries” ids=”5″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]

Ivan Gašpert, 06.02.2023.